W dniu 4 lutego 2016 r. uczniowie z klas trzecich naszego gimnazjum, zaangażowani w realizację interdyscyplinarnego projektu edukacyjnego pt.”Schnitzel, pudding czy pierogi? Co lubią jeść Europejczycy?”, przedstawili efekty swojej pracy nad projektem. Prezentacja trwała 45 minut. Odbyła się w stołówce szkolnej w obecności zaproszonych gości – uczniów klas pierwszych oraz nauczycieli opiekunów.
Jako pierwsza wystąpiła grupa „niemiecka”. Uczniowie przedstawili scenkę z niemieckiej restauracji Kurta Schellera. Sporządzili na oczach widzów sałatkę ziemniaczaną oraz omówili podstawowe dania kuchni niemieckiej z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
W następnej kolejności efekty swojej pracy zaprezentowała grupa „angielska”. Przedstawiono scenkę ze studia telewizyjnego, do którego zaproszono kucharki z restauracji Jamiego Olivera. Zapoznały one zgromadzonych gości z nazwami posiłków oraz daniami typowymi dla kuchni brytyjskiej.
Jako ostatnia wystąpiła grupa polska, która przedstawiła scenkę z polskiej restauracji, w której częstuje się gości niesmacznymi daniami. Pod czujnym okiem „Magdy Gessler” restauracja poprawia jakość swoich usług i serwuje klientowi przyzwoity posiłek.
Elementem wszystkich prezentacji był poczęstunek zgromadzonych gości, którzy mieli okazję skosztowania specjałów kuchni niemieckiej, angielskiej i polskiej. Po zakończeniu przedstawień zaproszeni goście dokonali wyboru najbardziej interesującego pokazu głosując na jedną z prezentujących grup. Najlepsze okazało się przedstawienie grupy „niemieckiej’’, które zebrało znaczną liczbę głosów. Wszyscy uczestnicy projektu zostali docenieni za wkład swojej pracy pączkami ( prezentacja odbyła się w Tłusty Czwartek).